Kraakbeenletsels

De revalidatie na een kraakbeenherstellende operatie is gebaseerd op een zeer nauwkeurig opgesteld protocol. Kennis van de fysiotherapeut in de revalidatie is daarom van essentieel belang voor een goed herstel. Het behandelen van kraakbeenletsels vergt een voorzichtige aanpak. Zeker de start is van wezenlijk belang. In deze periode is het herstelde defect nog erg kwetsbaar. De grootte van het defect en de plaats waar het defect zich bevindt vragen een hele specifieke behandelmethode. Daar is specialistische kennis voor nodig. 


Wetenschappelijk onderzoek

Als enige praktijk in de regio zijn wij intensief betrokken geweest bij een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van verschillende operatiemethoden bij kraakbeenletsels in de knie. Zo werd er onderzocht of een transplantatie verschil brengt ten opzichte van een microfracturing. De revalidatie werd door ons begeleid in de praktijk en het protocol door ons geschreven. De meeste patiënten die in de regio Tilburg zijn geopereerd en geïncludeerd waren in het onderzoek, hebben hun revalidatie gevolgd bij MEDAP. De ervaring van het behandelen van mensen na een kraakbeenoperatie is hierdoor binnen de praktijk enorm toegenomen.


Revalidatie

De totale revalidatie duurt lang en de therapie is opgebouwd in een aantal fases. Hier hebben we de belangerijkste punten onder elkaar gezet:

- De totale ingroeitijd van het kraakbeen duurt ongeveer 500 dagen, dat is 1,5 jaar! U bent ongeveer 9 maanden onder behandeling (afhankelijk van uw doelen).

- De knie mag de eerste 2 weken niet belast worden maar wel onder specialistische therapie worden gemobiliseerd.

- Vanaf de 3e week mag de knie 10 kg. belast worden. Iedere week die daarop volgt mag daar 10 kg. bij tot uw totale lichaamsgewicht is bereikt.

- Op week 12/24/36/48 worden een aantal testen en vragenlijsten met u afgenomen. 

 

Tip: onderschat de operatie en de revalidatie niet. Kijk of de operatie u nu schikt in verband met werk of gezinsleven omdat u de eerste weken het been niet mag belasten.