Voorste kruisband letsels

 De voorste kruisband revalidatie is een van de speerpunten binnen onze praktijk. Jaarlijks begeleiden wij vele (top)sporters met kruisband problemen, zowel na operatie als conservatief beleid (niet operatief). Hier vindt u informatie over beide methodes en wat u van ons kunt verwachten tijdens het proces.


Revalidatie na voorste kruisband reconstructie

Na de operatie zal er gestart worden met een uitgebreide intake en onderzoek, waardoor inzicht wordt verkregen in de functie en huidige status van de knie. Vervolgens gaan we individueel met u aan de slag om zo spoedig mogelijk herstel te realiseren. De gehele revalidatie zal 9-12 maanden duren en is verdeeld in 3 fases.

Fase 1:

In de week dat u geopereerd bent starten we al met behandelen. Het passief bewegen van de knie is erg prettig nadat u net geopereerd bent. Wij beschikken over de apparatuur die deze mogelijkheid biedt. Daarna gaat u steeds meer zelf oefenen.

De eerste 2-6 weken zullen in het teken staan van herstel van de wond, het selectief correct kunnen aanspannen van de juiste spieren en het creëren van een rustige knie(weinig zwelling). Daarna zal er veel aandacht uit gaan naar de kwaliteit van het lopen. U dient 6 weken met krukken te lopen, in deze periode is het heel belangrijk om technisch correct te leren lopen. Tijdens u revalidatie zult u waarschijnlijk ook andere sporters zien die een vergelijkbare operatie hebben ondergaan.

Fase 2:

In deze fase zal er gestart worden met de opbouw van kracht doormiddel van krachttraining. Dat betekent verschillende vormen van training zowel krachttraining op apparatuur als losse oefeningen, veel coordinatieoefeningen en circuittraining.

Fase 3:

Na ongeveer 4 maanden komt er sportspecifieke revalidatie bij waarbij er veel aandacht is voor het voetenwerk, snelle en korte bewegeningen en sport- en spelvormen hierdoor krijgt u weer vertrouwen in de knie. Dit wordt dan ook 1x per week toegepast in onze zaaltraining, waarbij we steeds meer trainen richting een deel van sport hervatting. 2x per week is er dan een training dit in het teken staat van kracht.

Meten van de voortgang

Op 3, 6 en 9 maanden vinden er testmomenten plaats om door te kunnen stromen naar de volgende fase, of om de revalidatie te beïndigen en terug te keren naar sport. Deze testen bestaan onder andere uit een Biodex meeting en video analyse van een sprong.


Revalidatie bij conservatief beleid (niet operatief)

zal de revalidatie bestaan uit een behandelingstraject van ongeveer 3-4 maanden:

Doelen:

  • Aanwezig zwelling van het kniegewricht reduceren
  • Mobiliseren van aanwezige gewrichtsbeperking
  • Verbeteren van het looppatroon
  • Opbouw kracht van de bovenbeenspieren
  • Functionele oefeningen
  • Stabiliserende oefeningen
  • Sportspecifieke oefeningen


Instructievideo's

Er zijn een aantal oefeningen die u al kan doen indien u net geopereerd bent. Voer de oefeningen rustig uit en zorg er voor dat het nooit meer pijn gaat doen. Er mag ook geen extra zwelling optreden na de oefeningen.


Afspelen

Oefening 1

Direct na OK: Ga op uw rug liggen met de benen gestrekt. Indien de knie nog niet helemaal gestrekt kan liggen mag u iets onder de knie leggen zodat de onderkant van de knie net steun heeft. Span vervolgens het bovenbeen aan zodat u de knieschijf ziet bewegen. Daarna weer ontspannen. Zo is het mogelijk de knieschijf steeds op en neer te bewegen door de bovenbeenspieren aan te spannen.  


Afspelen

Oefening 2

Vanaf week 2: Idem aan oefening 1. Nu mag er iets meer kracht gezet worden zodat de hiel net loskomt van de grond. Het is heel normaal zijn als dit de eerste weken nog niet lukt, maar oefeningn baart kunst!


Afspelen

Oefening 3

Vanaf week2: Ga op de zijde liggen met het geopereerde been boven, met iets gebogen knieen. Buig en strek nu samen beide benen tegelijk. Geen kracht zettten, maar rustig buigen en strekken. 


Afspelen

Oefening 4

Vanaf week 2:  Lig op de buik. Ondersteun het geopereerde been met het andere en buig rustig beide knieen. Ga zover het kan. Forceer niets. Je zal merken dat je vanzelf verder kan komen naarmate het vaker uitgevoerd wordt. 


Afspelen

Oefening 5

Vanaf week 2:  Ruglig. Schuif het geopereerde been voorzichtig naar je toe over de grond. Het is erg belangrijk dat de hiel op de grond blijft! Zorg er voor dat de hiel makkelijk kan schuiven door bijvoorbeeld de schoen uit te trekken. 


Afspelen

Oefening 6

Vanaf week 3: Ga op de buik liggen. Indien de oefening 4 goed gaat, kan er uitgebreid worden naar deze oefening. Voer het rustig uit en ga niet te ver. De kans dat er kramp in schiet is aanwezig. 


Afspelen

Oefening 7

Vanaf week 3: Ruglig en strek eerst helemaal de knie zodat de hiel los komt van de grond. Til daarna het gehele been op en zorg er voor dat de knie helemaal gestrekt blijft. 


Afspelen

Oefening 8

Vanaf week 3: Ruglig en strek eerst helemaal de knie zodat de hiel los komt van de grond. Beweeg vervolgens de voet naar je toe. Zo komt er rek op de kuit. Let op! Houd de knie helemaal gestrekt stil. 


Afspelen

Oefening 9

Vaaf week 4: Ruglig en leg een rolletje onder de knie. Duw de knie vervolgens in de rol zodat de voet omhoog komt. Je strekt dus gewoon de knie zonder het hele been op te tillen. Zorg er voor dat de knie wel maximaal strekt. 


Afspelen

Oefening 10

Vanaf week 6: Zit op een hoge stoel of tafel. Laat beide benen afhangen. Strek vervolgens een been tot maximale strekking. Het bovenbeen blijft op de stoel of tafel liggen, die dus niet optillen.